Lees hier meer over de toepassing van osteopathie bij (top)sporters.

Osteopathie in de (top)sport




Elke osteopaat is opgeleid binnen de basisvaardigheden en kennis van de menselijke anatomie, fysiologie en biomechanica. Hierdoor heeft hij de vaardigheden om het lichaam de mogelijkheid te geven zich te herstellen van blesuures en/of ziekte. De sportspecifieke eisen die van het lichaam gevraagd worden,  worden gekoppeld aan die kennis en vaardigheden.

Osteopathie is een zeer geschikte behandelmethode om steeds terugkerende           blessures op te lossen. De osteopaat zoekt op andere niveaus naar de oorzaak van de blessure dan de fysio-of manueel therapeut. Doordat de osteopaat naar het totale lichaam kijkt en meerdere relaties weet te leggen tussen het functioneren van organen, het zenuwstelsel, het hormonale systeem en het houding- en bewegingsapparaat (wervelkolom, botten, gewrichten en spieren) komt vaak naar voren waardoor het herstel niet vordert. Aan de hand van de gevonden informatie wordt een behandelplan gemaakt wat in overleg met de overige disciplines kan worden uitgevoerd.


Preventie


Klachten ontstaan bijna nooit plotseling maar zijn vaak een optelsom van meerdere factoren. Vaak kan de osteopaat al merken dat er klachten gaan ontstaan aan de hand van de blokkades en compensaties die het lichaam toont. Een osteopatische behandeling kan deze blokkades en compensaties opheffen waardoor blessures voorkomen kunnen worden.


(Top)sport


Alle factoren die op een (top)sporter in werken zien we als een belasting. Als de belastbaarheid van de sporter groot genoeg is zal het niet tot klachten leiden. Maar door sporten heb je ook de mogelijkheid om je belastbaarheid te vergroten. Helaas zijn belastbaarheid en belasting niet altijd met elkaar in evenwicht waardoor klachten kunnen ontstaan. De osteopaat is gespecialiseerd op elk moment de balans tussen belasting en belastbaarheid te herstellen.


Als je graag sport, zowel recreatief sporter als topsporter is een blessure iets waar je niet op zit te wachten. Het is dan ook van groot belang dat je zo snel mogelijk door de juiste behandelaar met de juiste kennis en kunde wordt behandeld. Neem contact op met de osteopaat voor de individuele zorg die je als sporter wenst.

Welke (top)sporters komen naar de osteopaat

Eigenlijk kan elke sporter van welke tak van sport dan ook naar de osteopaat gaan met welke klacht dan ook.

Elke sport heeft zijn eigen specifieke gebieden waar het risico op een blessure het grootst is. Daarnaast is het belangrijk dat elke sporter op zijn eigen specifieke indivduele systeem (lichaam) beoordeeld en behandeld wordt. De oorzaak van een blessure of een steeds terugkerende blessure kan heel ergens anders in het lichaam gelegen zijn dan de pijnplek zelf. Osteopaten richten zich op het totale lichaam. Dus niet alleen maar op de gewrichten, maar ook op de organen die invloed uitoefenen op het bewegingsapparaat. Met hun  handen gaan ze op zoek naar blokkades, stimuleren de doorbloeding en het hormonale systeem en bevorderen zo het herstel.

En niet alleen het behandelen van blessures is van belang. Ook het preventief behandelen   ( voorkomen is beter dan genezen)   is van groot belang.


Ook binnen het wielrennen is osteopathie zeer veel toegepast. Vele wielerploegen maken gebruik van de diensten van een osteopaat.

Daarnaast maken vele topsporters in binnen- en buitenland gebruik van de kennis en kunde van osteopaten.

Indicaties bij sporters :

Overbelastingsklachten

Lies-  Hamstringblessures

Verzwikkingen en verstuikingen

Rug-  nekklachten

Knie-  enkelklachten

Pees- en spierblessures

Schouderblessures

Steeds terugkerende blessures

Herstel na operatie en/of  ziekte

Vermoeidheidsklachten

PREVENTIEF

Vele andere klachten