ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Het wordt ook wel aandachtstekort-hyperkinetische stoornis of aandachtstekort-hyperactiviteitstoornis genoemd. Dit uit zich in grote motorische onrust, wiebelig zijn en niet kunnen stilzitten.
ADD staat voor Attention Deficit Disorder of aandachtstekortstoornis en is een aandoening waarbij het vermogen om voldoende aandacht bij activiteiten te houden sterk verlaagd is. Kinderen zijn vaak dromerig, langzaam van begrip, dit in combinatie met weinig lichaamsbeweging en traag zijn. Omdat ADHD en ADD in de basis op elkaar lijken, zijn er ook andere klachten bij beide ziektebeelden: dingen niet goed aanpakken, alles op zijn beloop laten, vergeetachtigheid, opdrachten niet tot een goed einde brengen, snel en impulsief handelen, niet kunnen verdiepen in spel/werk.
Bij kinderen met ADHD, ADD en andere gedrags-, en leerproblemen is de hoeveelheid prikkels die ze krijgen vaak een groot probleem. Ze hebben moeite om die op een juiste manier te verwerken en erop te reageren. Als er in het lichaam bewegingsbeperkingen aanwezig zijn, bijvoorbeeld in de schedelbeenderen, in de ruggenwervels of in de elasticiteit, ophanging en beweging van organen, komen er voortdurend extra prikkels bij.
De osteopaat gaat op zoek naar en behandeld deze beperkingen. Hierdoor wordt het centraal zenuwstelsel minder gevoelig voor extra prikkels en ontstaat er een beter evenwicht. Een optimale mobiliteit van de schedel zorgt voor een beter functioneren van het neurologisch systeem. De osteopaat gebruikt uiterst subtiele en zachte manuele correcties. Kinderen zullen hierdoor meer rust ervaren en meer zichzelf worden. Dit verandert niet alleen het algemene gedrag van deze kinderen maar ook hun motoriek, sociaal gedrag, concentratie, leerprestaties etc. Ook bij kinderen met autisme of met kenmerken uit het autistisch spectrum ziet men vaak dat dankzij de osteopathie het dwangmatige gedrag afneemt of verdwijnt.
Onze buik wordt niet voor niets gezien als grootste gevoels zone in ons lijf. Denk hierbij aan alle spreekwoorden die er zijn die een koppeling maken tussen een orgaan en een emotie. Hoe meer balans in de buik, hoe meer rust er is in het emotionele systeem, hoe meer rust er is in je kind.
Wat is koppig en driftig gedrag? Alledaagse dingen die eerst vanzelf liepen, kunnen plots veel moeilijker verlopen: je kind wassen, eten geven, samen boodschappen doen, enz. Op alles wat je je kind vraagt komt er een "nee", ongeacht de wijze waarop je je kind benadert (vriendelijk, eisend, vragend). Of je kind wil alles zelf doen, je mag als ouder niet meer helpen. Niets is nog vanzelfsprekend. Je kind gaat heel duidelijk tonen wat het wil of wat het niet wil. Jij zegt "ja", je peuter "nee". Jij zegt "nee", je peuter "ja". Ja, nee, ja, nee, … voor je peuter is dit een leuk spelletje. Alle peuters zijn vaak koppig en als ouder ben je hun proefkonijn. Een driftbui is een heftige manier van reageren en gevoelens uiten. Het overkomt je kind gewoon. Wanneer je met je kind op bezoek bent in een speeltuin en het na een uur tijd is om te vertrekken, laat je kind zich op de grond vallen en begint heel hard te krijsen. Op die manier laat het merken dat het niet akkoord gaat en geen zin heeft om naar huis te gaan. Een andere manier van reageren kan zijn dat je kind volledig verstijft. Het reageert gewoon niet meer gedurende enkele minuten. Ook dat is een hevige emotionele reactie. Een op de vijf kinderen heeft vaak woedebuien.
Door meer rust te creëren in het totale lijf van je kind kan de osteopaat ervoor zorgen dat de emotionele ontladingen van je kind minder heftig zijn. Natuurlijk kan de osteopaat het karakter van een kind niet veranderen!!! Maar als een kind lekkerder in zijn vel zit zal het veel minder gevoelig zijn voor de heftige emotionele ontladingen.