Praktijk voor Osteopathie "de Haarlemmermeer"


Sjaak Eindhoven DO mro
Beethovenlaan 81
2151 GT Nieuw-Vennep
Tel. : 0252-687620

Waarom gaan kinderen naar de osteopaat

Het is een alom gedeelde opvatting dat kinderen en baby's geen structurele stress en spanningen in hun lichaam kennen omdat ze zo jong en flexibel zijn. De praktijk wijst anders uit. De geboorte van een baby is een van de meest stressvolle gebeurtenissen van zijn leven. De baby wordt onderworpen aan enorme krachten van de baarmoeder die de baby vooruit stuwt tegen de natuurlijke weerstand van het geboortekanaal. De baby moet wenden en draaien bij het uitpersen door het benige bekken, op haar korte maar bijzonder stimulerende en potentiëel stressvolle reis naar de buitenwereld.
 Het hoofd van de baby heeft de eigenschap zich te (ver)vormen en te veranderen als antwoord op de stress van een normale bevalling. De distorsies van het hoofd als gevolg van de bevalling verdwijnen meestal gewoonlijk op een zeer natuurlijke manier, maar je ziet ook regelmatig dat een baby daar wat hulp voor nodig heeft. Er zijn echter een aantal redenen waarom de bevalling zo moeilijk kan verlopen en zo stressvol zijn zowel voor de moeder als de baby met als resultaat dat de baby niet in staat is de effecten van de geboorte volledig te overwinnen.
Als de stress van de geboorte aanhoudt en niet wordt opgelost dan moet de baby zich tijdens haar/zijn groei zien aan te passen aan deze stress en strains.
Deze laatsten zijn zogeheten bewegingsblokkades of verlies van beweeglijkheid ter hoogte van de diverse lichaamsstrukturen.
Deze kunnen bij uw baby of fysieke ongemakken veroorzaken waardoor hij of zij zich niet lekker voelt of zich ontwikkelen op een asymmetrische manier.
Als het lichaam van de baby getordeerd raakt of ernstig overspannen bij de geboorte, dan zal het lichaam ook op een getordeerde manier groeien en zal iedere struktuur in het lichaam zich aan deze distorsies moeten aanpassen.

De mate van distorsie staat in relatie tot de ernst van de oorspronkelijke strain. Bewijzen van deze distorsies vallen af te lezen aan de gezichten van mensen.
Grondige studie van het gezicht zal heel vaak tekenen van a-symmetrie vertonen. Asymmetrie kan ook worden opgemerkt in andere delen van het lichaam. 
Onopgeloste stress ten tijde van de geboorte en de aanpassingen van het lichaam daaraan liggen aan de basis van vele problemen en aandoeningen zowel in de kindertijd als ver in de volwassen leeftijd. Deze stress kan gewoonlijk erg snel na de bevalling behandeld worden, maar worden in progressieve mate moeilijker te behandelen naarmate ze langer bestaan.
Wanneer behandelen.
Het beste moment behandeling bij baby's te beginnen is zo snel mogelijk.
De gevolgen van stress/spanning/ teveel aan krachten tijdens de geboorte kunnen het beste zo vroeg als mogelijk worden behandeld .
Des te langer dat deze blokkades voortbestaan hoe langer dat het duurt voordat het lichaam deze los kan laten.
Er kan echter veel bij deze patiëntjes worden gedaan, hun jonge systeem is nog zo sterk en flexibel dat ze heel snel reageren en herstellen.
Als osteopaten krijgen we vaak te maken met de gevolgen van vastzittende geboortecompressie in onze volwassen patiënten, derhalve is het nooit te laat om te behandelen.
De behandeling van baby's vlak na geboorte is van het allergrootste belang bij het uitoefenen van preventieve geneeskunde en kan zowel moeder als baby laten herstellen van een de meest veeleisende ervaringen van hun leven.